Hars wierook

Het assortiment

EXPERIMENTEREN 

Deze wierook nodigt je eigenlijk uit om lekker mee te experimenteren. Doordat hars wierook alleen uit grondstoffen bestaat en niet al op een stokje voor je gemengd is kun je als het ware alle kanten op als het gaat om geur.

Wel is het zo dat het branden van hars wierook een iets andere manier van toepassen vraagt dan je tot nu toe gewend bent.

Hars wierook (stukjes hars) kun je op verschillende manieren branden. De meest bekende manier van het branden van hars wierook is het branden op een kooltje.

Een kooltje steek je aan totdat de vonkjes zich helemaal door het kooltje heen hebben verspreidt. Vervolgens wacht je tot het kooltje wit wordt (dit vereist even wat geduld en oefening). 

Vervolgens, wanneer het hele kooltje wit is, doe je er enkele korrels wierook op. De heerlijke geur komt dan direct vrij. Een kooltje brandt ongeveer twee uur en gedurende deze uren kun je af en toe wat korrels erbij doen of afwisselen met andere kruiden en harsen.

Sommige mensen vinden de geur van het kooltje niet prettig. Dit komt door de vluchtige stof die ervoor zorgt dat het kooltje makkelijk aangestoken kan worden.

Zorg er wel altijd voor dat je je brander of schelp beschermd met een laagje zand. Dit voorkomt dat de onderkant van je schelp of brander te heet wordt en gaat barsten.

Een andere, gemakkelijker, manier voor het branden van hars wierook (en met minder rook) is het branden boven een waxinelichtje.

Je hebt hiervoor een oliebrandertje nodig of een waxinehoudertje waar je een schaaltje op kunt plaatsen. Haal hier het schaaltje vanaf, en vouw een stukje aluminium-folie over het gat heen, met een klein kuiltje in het midden voor de korrels. (zie foto bovenaan).

Er zijn ook zeefjes verkrijgbaar, maar deze moet je telkens weer schoonmaken, terwijl je een stukje aluminiumfolie gewoon vervangt door een nieuwe.

Bij een oliebrandertje met een vast schaaltje loop je kans dat het schaaltje niet warm genoeg wordt om de hars te doen smelten. Zet daarom een oud waxinelichtje op zijn kop en daar de nieuwe boven op.

Zo verhoog je als het ware de vlam waardoor het schaaltje de juiste temperatuur bereikt. Wel een stukje aluminiumfolie erin, anders brandt de hars vast (koekt aan) aan het schaaltje.

 

Terug naar

Commentaren: 0