Edelstenen reinigen en opladen

Wanneer we optimaal gebruik willen maken van de kracht en energie van onze edelsteen dan is het belangrijk onze steen te koesteren en te verzorgen.

 

Zeker wanneer een edelsteen op de huid wordt gedragen, ontstaat er een directe wisselwerking van energie tussen de drager en de steen. Hoewel op een wat subtielere manier, is dit natuurlijk ook het geval wanneer de steen in een ruimte wordt geplaatst. De steen neemt spanning, emoties en energie,  die niet altijd even positief op ons af komt, op en wordt hierdoor soms behoorlijk belast.

 

Als we er dus voor willen zorgen dat ons mineraal of de edelsteen in goede conditie blijft zullen we er regelmatig aandacht aan moeten schenken. Zoals je je bed verschoont en je huis van een flinke schoonmaak beurt voorziet zo heeft iedere steen en mineraal ook zo zijn eigen behoefte.

 

Ook wanneer je een steen voor het eerst in huis haalt is het verstandig deze eerst van een goede reiniging te voorzien. Iedere steen heeft immers een weg afgelegd van oorsprong, vinder, slijper tot wederverkoper enz. Er kan dus heel wat energie met jou steen meegereisd zijn.

 

Overigens zorg ik bij de stenen die ik zelf in de webwinkel verkoop altijd voor dat ze al een reiniging hebben ondergaan. 

Snelle reiniging van edelstenen met water

De snelle reiniging is vooral bedoeld om de steen van statische elektriciteit te ontdoen. En is dus vooral geschikt wanneer je je steen al eerder grondig hebt gereinigd volgens èèn van de onderstaande methoden.

 

Houdt de steen 5 minuten onder stromend lauw water.

 

Maar let op!

Dit mag absoluut niet te heet zijn anders kan je steen barsten of zelfs kapot springen.

Eenvoudige methode om edelstenen te ontladen

De eenvoudige methode is vooral bedoeld om snel spanning uit een steen te doen ontladen.

We maken hierbij gebruik van bron water zonder koolzuur. En kijken daarbij natuurlijk wel goed of de steen inderdaad in water gereinigd mag worden.

Doe dit zo ie zo niet wanneer je steen veel ijzerhoudend of poreus is. Je steen kan dan beschadigen, breken of zelfs oplossen. Ook kun je ervan uitgaan dat je stenen met een hardheid van lager dan 4 beter niet in water moet reinigen volgens de eenvoudige methode. Eventueel kun je bij deze stenen wel de snelle reiniging toepassen.

 

Stenen die je alleen met de snelle methode mag reinigen zijn onder anderen:

Calciet, Celestien, Chrysocolla, Seleniet, Preniet en Pyriet. 

 

Terwijl  stenen als Amehitst, Jaspis, Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts, Aquamarijn en Fluoriet wel met de eenvoudige methode gereinigd kunnen worden. Kies bij twijfel echter liever voor een andere reinigingsmethode zoals hieronder beschreven.

 

Ga bij de eenvoudige methode als volgt te werk:

  • Vul een bakje met koolzuur vrij bronwater
  • Leg per bakje 1 steen soort in het bronwater
  • Laat de steen minimaal 24 uur ontladen in het bronwater. Vervang desgewenst het bronwater wanneer er bubbels blijven ontstaan. Dit komt door het loslaten van spanning uit de steen. 
  • Gebruik liever geen kraanwater. Dit bevat kalk en kan ervoor zorgen dat jou steen dof wordt en vooral poreuze stenen kunnen hierdoor worden aangetast.

 

De eenvoudige methode kun je zeker goed gebruiken, wanneer je weet dat jou steen niet veel energie van anderen meer bij zich draagt, of wanneer je jouw steen of mineraal een snelle opkikker wilt geven.

Reinigen van edelstenen met wierook

Reinigen met wierook is een super veilige en tevens eenvoudige methode waarmee je jouw edelstenen kunt reinigen.

 

Deze methode werkt als volgt:

Haal de edelstenen enige malen door de rook van de wierook.

Om de reinigende werking te versterken kun je hierbij de intentie zetten om alle negatieve energie en balast van de steen te verwijderen. 

 

Wat kun je voor deze methode gebruiken

Een veelgebruikte (wier)rook methode is door gebruik te maken van witte salie in een smudge stick  of in losse vorm. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een abalone schelp.


Ook heilig hout kan goed worden gebruikt voor het reinigen van je stenen. Deze houten stukjes hebben echter wel de neiging om snel uit te gaan.

 

Vindt je de geur of de manier van branden van bovenstaande (wie)rook niet fijn kies dan voor een zuiverende wierook. Sandelhout is bijvoorbeeld een sterk zuiverende wierook.

 

Gebruik nooit synthetische of zoete wierook wanneer je deze inzet om te reinigen of zuiveren.

Een overzicht van zuiverende wierook producten

Reinigen van edelstenen met edelstenen

Het klinkt misschien wat gek maar ook met edelstenen kun je edelstenen reinigen. 

Goede stenen die je hiervoor kunt gebruiken zijn Amethist en Seleniet.

 

Amethist

Amethist heeft een frequentie die ervoor zorgt dat negatieve energie wordt geneutraliseerd.Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je bij een reiniging alleen stenen met dezelfde energie op of in de Amethist legt. Je kunt bij de reiniging met Amethist kiezen voor een cluster of geode. Sommige mensen kiezen ervoor een abalone schelp gevuld met kleine stukjes Amethist te gebruiken.

 

Voor de reiniging met Amethist leg je de steen of stenen gedurende minimaal 12 uur op of in de steen.

 

Seleniet

Seleniet heeft een wat zachtere energie dan Amethist maar kan goed gebruikt worden voor het ontladen en zelfs opladen van andere edelstenen.

 

Nadeel van reinigen met edelstenen

Na het reinigen met Amethist of seleniet moet ook deze worden gereinigd en opgeladen. Tensotte wil je niet dat jouw cluster, geode of welke vorm je dan ook van deze steen gebruikt wordt belast met zware energie van andere stenen.

Ook kun je niet alle stenen zomaar op een Amethist of Seleniet leggen om te worden gereinigd , zoals gezegd is het belangrijk dat je hierbij rekening houd met gelijk gericht energie. 

 

Uitgebreide methode om edelstenen te ontladen

Zeker bij sieraden of stenen die van iemand anders zijn geweest of stenen die bij heftige spanning zijn ingezet is het noodzaak om de stenen uitgebreid te ontladen.

 

Neem voor deze uitgebreide methode dan ook voldoende de tijd.

 

  1. Leg de steen (indien dit kan, kijk goed naar de samenstelling. Gebruik indien je twijfelt of het bij jou steen niet kan de wierook of edelsteen methode) gedurende 3 dagen in vers mineraal water zonder koolzuur. Ververs het water totdat er geen bubbels meer ontstaan.Of wanneer de steen drie dagen in het water heeft gelegen.
  2. Leg de steen vervolgens 3 dagen in de aarde. Doe dit niet in aarde waarin zich planten bevinden, ook zij hebben geen behoefte aan de negatieve ontladende energie, maar gebruik hiervoor een leeg potje dat je vult met verse aarde. Haal de steen na drie dagen uit de aarde en gooi de aarde weg op een plek ver van je huis vandaan.
  3. Spoel de steen even kort schoon onder de kraan en haal deze vervolgens snel drie keer een kaarsvlam (behalve bij barnsteen). Je steen is nu met de elementen water aarde en vuur gereinigd en dus super zuiver en schoon.

Stenen worden krachtiger door ze op te laden

Na het reinigen van je edelsteen is het zaak om de steen opnieuw op te laden en deze weer volledig in zijn kracht te zetten.

 

Ook hiervoor kennen we weer verschillende manieren.

 

Edelstenen opladen in de zon

Vooral voor stenen die horen bij de geest, heldere stenen en kristallen geldt dat ze het best kunnen worden opgeladen in de zon.

Let er hierbij wel op dat de steen geen indicatie heeft te kunnen verkleuren in de zon.

 

Stenen die je beter niet in het zonlicht kunt opladen zijn:

 

Rozenkwarts
Amethist
Aquamarijn
Aventurijn
Celestiet
Kunziet
Beryl
Larimar
Toermalijn
Turkoois

 

Stenen als Amethist waarin mangaan aanwezig is, zijn bijvoorbeeld gevoelig voor verkleuring door de zon.

Turkoois kan zelfs barsten doordat de steen enorm droog wordt onder invloed van de zon.

 

Leg deze stenen dan ook binnen niet in de vensterbank om verkleuring of barsten tegen te gaan.

 

Edelstenen opladen in het maanlicht

Maanlicht heeft een zachte energie die vooral een goede invloed heeft op je edelstenen wanneer hij op volle kracht is. Een volle maan laad jou edelstenen nog beter op maar is geen absolute must voor een oplaad moment.

 

Stenen die bij uitstek goed geschikt zijn voor een maanbad:

De doorschijnende stenen en stenen van het gevoel.

 

Je kunt de stenen hiervoor buiten neerleggen in de open lucht. Maar ook achter het glas in de vensterbank zorgt het maanlicht voor voldoende energie om je stenen opnieuw op te laden.

Edelstenen opladen in de aarden

Dit is een zeer geschikte methode voor stenen die dicht van structuur zijn en vooral op het lichaam worden gedragen.

Echter wenst het enige voorzichtigheid bij sommige steensoorten die hierdoor hun polijst laagje kunnen verliezen. Vooral bij malachiet, calcietsoorten en barnsteen (stenen met een zachte structuur) is het risico hierop groter.

 

Dit betekend echter niet dat ze hierdoor hun kracht verliezen.