· 

You can't live a positive life with a negative mind

Sandra Luijendijk - van Rooijen | Hera Anahata | Spirituele Aromatherapie

Je kunt geen positieve resultaten behalen met negatieve gedachten. De invloed van onze gedachten op het bereiken van onze doelen in het leven.

Ben ik nou gek?

Soms denk ik weleens ligt het nou aan mij of gaat het gewoon nooit lukken.

Als een kat jaag ik dagen, wat zeg ik soms weken mijn staart wat achterna. Natuurlijk met als doel een volgende stap te zetten in de dingen die ik uiteindelijk echt wil gaan bereiken.

Neem nou deze tekst.

Ik dacht ik maak een plaatje met een sprekende tekst, ga wat vertellen over gedachten en help zo het verhaal van affirmatie en law of attraction wat duidelijker te maken. Maar terwijl jij dit leest heb ik het inmiddels misschien al honderd keer overnieuw geschreven. Het duiveltje fluistert vandaag steeds behoorlijk in mijn oor.

 

Tja ik moet bekennen, ook ik ken het fenomeen............. het is niet goed genoeg. En hier gaat dus mijn negatieve gedachte er duidelijk met mijn doel vandoor.

Wat ik er maar mee probeer te zeggen is dat wanneer je ergens met heel je hart in geloofd het soms je gedachten zijn die je tegenhouden om je doel daadwerkelijk te bereiken.

Met een negatieve houding, en dit kan ook goed een houding richting jezelf zijn, richt je je niet langer op je doel maar op het vernietigen hiervan.

Laat ik een voorbeeld geven waar je even bij stil mag staan!

Stel

Je gaat dagelijks met de bus naar je werk en bent al wat aan de late kant en dus gehaast om de bus te halen.

Hijgend van de inspanning om op tijd op het station te komen en gefrustreerd over het feit dat juist nu de brug weer eens open was, waardoor je in de gauwigheid al snel weer 5 minuten verloor. Zie je ook nog eens, tot grote frustratie, dat jouw bus wegrijd en dat net nadat je nog even haastig je fiets in het rek had gezet zonder over het extra slot na te denken.

 

Dit betekend dat je nu zult moeten wachten tot de volgende bus je over 30 minuten naar je plek van bestemming kan brengen.

Wat zeg je nu tegen jezelf?

1.       Je haalt je schouders op. Ik had natuurlijk kunnen weten dat de brug open zou zijn dat gebeurt iedere dag om dezelfde tijd. Je lacht om je gehaaste onzinnige gedrag. En neemt lekker de tijd voor een kopje koffie en het lezen van de krant.

 

2.       Je baalt alleen maar en vervloekt jezelf dat je niet eerder van huis bent weggegaan. Je zit ook altijd zo te treuzelen en nu zie je mis je voor de zoveelste keer die bus. Wat zal je baas er wel weer niet van zeggen. Dit overkomt jou nou altijd.

Voel je al een beetje waar ik heen wil?

 

Het zelfde gebeurt eigenlijk ook vaak wanneer we voor een compleet nieuwe uitdaging komen te staan.

Er zijn nu minimaal twee manieren om hiermee om te gaan.


Manier 1

Je zit vol enthousiasme en energie. Stroopt je mouwen op en gaat er vol tegenaan om dat, wat je nu nog niet beheerst, onder de knie te krijgen. Natuurlijk doe je dit met de gedachten ik wordt er altijd beter en slimmer van. Het is nieuw en onbekend en dus mag ik af en toe best een steekje laten vallen of een foutje maken. Ik sta mezelf toe om te leren en dat gebeurt nu eenmaal alleen met vallen en opstaan. Op deze manier zorg je er ongetwijfeld voor dat jouw kennis en resultaten worden verbeterd.  


Manier 2

 

Je raakt compleet in paniek, dit is echt weer zo'n ding dat jou nooit gaat lukken. Zo gaat het namelijk altijd wanneer je iets nieuws moet leren mislukt het. Je weet gewoon al zeker dat je het echt niet kan, zeker niet alleen. Je moet er iemand bij hebben want ooh my God wat als het niet lukt. Met klotsende oksels begin je aan je nieuwe project. En als het mislukt heb je de bevestiging van en zeg je tegen jezelf, zie je wel ik wist wel dat ik het niet kon.


Afijn na dit uitgebreide relaas heb je vast een idee hoe het werkt met ons brein.

Kort samen gevat gaat het erom dat, waar de één er positief instapt hij of zij met grote zekerheid een goed of in ieder geval bevredigend resultaat behaalt. Terwijl een ander vertrokken vanuit twijfel en negatieve zelf (destructieve) gedachten gedoemd is om tot de conclusie te komen dat het nooit lukt.

En ze hebben beide gelijk!

Het gekke is nu wel dat het nog niets zegt over het resultaat van beide.

Tenslotte is veel hiervan afhankelijk van hoe je over jezelf denkt en wellicht belangrijker hoe je jezelf be- of veroordeeld.

 

 

Want los van of je er wel of niet in slaagt zal, en ik hoop dat je het met mij eens bent, ongetwijfeld in beide gevallen de kennis en kunde zijn toegenomen. Wellicht is het zelfs zo dat beide uiteindelijk hetzelfde resultaat hebben behaald zonder het op die manier te beleven.

 

En natuurlijk, wanneer je halverwege bent afgehaakt of blijft hangen in de dingen die jou, en dan vooral als negatief, maar blijven “overkomen” zal één ding als een paal boven water blijven staan.

Je krijgt wat je altijd hebt gehad.

 

En daarmee is het cirkeltje dan aardig rond!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0