· 

Dit is waarom je sterke grenzen nodig hebt

Sandra Luijendijk - van Rooijen | Hera Anahata | Spirituele Aromatherapie

Brene Brown verwoord het super mooi in dit interview met Mary-Anne Murphy van 16 juni 2019.

 

Hierin verteld ze meer over de openbaring of zoals ze het zelf omschrijft, de meest schokkende ontdekking, die ze had gedurende de interviews over de laatste 13 jaar van haar carrière.

 

Dit onderzoek veranderde haar leven naar een standvastig en meer liefdevol leven waarin ze leerde duidelijke grenzen te stellen.

Deze ommezwaai had alles te maken met de grote ontdekking die zij in de loop van deze jaren deed en in haar leven integreerde.

 

Brené Brown is een onderzoekshoogleraar aan de University of Houston in de staat Texas. Ze schreef daarnaast verschillende boeken, waarvan enkele inmiddels zijn vertaald naar het Nederlands. En haar werk is meermaals besproken in de Amerikaanse Media.

 

Tijdens haar onderzoeken leerde ze dat de meest compassievolle mensen ook de meest sterke grenzen bezitten. 

 

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met onze grenzen.

Zien we het stellen van grenzen vaak niet als egoïstisch of stijfkoppigheid?

 

4 redenen waarom grenzen stellen zo belangrijk is

1. Assertiviteit verbeteren

Grenzen zijn eigenlijk een manier om aan je eigen behoeften te voldoen. Het lijkt er daarom voor onszelf vaak op dat dit een vorm van egoïsme is.

Toch is dit niet waar. Het stellen van je grenzen zorgt namelijk voor meer assertiviteit.

 

Maar om je grenzen duidelijk en authentiek te stellen moet je goed naar jezelf luisteren.

Dit betekend dat je moet leren afstemmen op je gevoel. Met andere woorden, weten wat je voelt en in de tweede plaats wat je ervan vindt.

Wanneer je dit leert kun je op een respectvolle en assertieve manier vragen om behandeld te worden op de manier die aan jouw behoeften voldoet. En dit zonder een ander uit zijn waardigheid te halen.

 

Extra bonus is dat je ook gaat merken dat je in al je communicatie veel beter leert communiceren. Op een respectvolle maar duidelijke manier. 

2. Er wordt beter aan je behoeften voldaan.

Als je iets zegt, of vraagt wat je nodig hebt, is de kans groter dat er in je behoefte wordt voorzien.

Toch draaien we vaak om de hete drol heen. En zijn dan boos of gefrustreerd wanneer we niet krijgen wat we denken te verdienen of wat we willen.

 

Het maakt daarbij niet zoveel uit of het om emotionele of fysieke behoeften gaat.

 

We verdienen allemaal dat er aan onze behoeften wordt voldaan. Alleen zullen we zelf onze grenzen en wensen moeten gaan aangeven.

3. Gevoel van rust en veiligheid.

Wanneer je duidelijke grenzen stelt bevrijd je jezelf van emotioneel misbruik door jezelf en anderen.

Het stellen van grenzen voorkomt manipulatie, verbale aanvallen en bied je de emotionele vrijheid.

Door het stellen van grenzen is het niet meer nodig om jezelf te bekritiseren of jezelf onder te dompelen in twijfel of schaamte omdat je weet dat je achter je grenzen staat.

 

Ook een slechte behandeling door anderen zal niet langer onderdeel zijn van je leven. Hierdoor kun je jezelfs bevrijden van nietige relaties met anderen zonder hierover vrok of angstig te zijn.

4. Minder woede en wrok.

Wanneer anderen niet weten wat je grenzen zijn zullen ze er regelmatig overheen gaan en jou het gevoel geven dat er over je heen gelopen wordt. Dit kan leiden tot boosheid, frustratie en angst. Ook verhoog je hiermee uiteindelijk het vermogen tot zelfkritiek waardoor je in een neerwaartse spiraal van mislukking en onvrede over jezelf kunt belanden.

Wanneer je weet welke grenzen er voor jou gelden en je hiernaar gaat handelen is er niets meer om boos of gefrustreerd over te zijn. Je neemt hiermee verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn.

 

Als je NEE zegt tegen de dingen die je niet wilt doen, en tegen mensen die jou naar beneden halen dan zeg je als het ware JA tegen jezelf. En ga je tijd doorbrengen met de dingen die echt interesseren en waar je van geniet. En zorg je voor een kring van mensen die je emotioneel opvullen. Wanneer je grenzen stelt wordt je een gelukkiger en gezonder mens.

Benieuwd naar de boeken van Brené Brown?

Bekijk hier de Nederlandse boeken van Brené Brown

Bekijk The call to Courage op NetflixReactie schrijven

Commentaren: 0