· 

Stop met pleasen

Denk eens aan jezelf (en niet altijd aan die ander)

 

Waar we het in de volksmond hebben over hooggevoeligheid heeft Andrea Mathews het in haar boek “stop met pleasen” (denk eens aan jezelf en niet altijd aan die ander) over empathen.

 

Kort samengevat hebben we het hier over mensen, die wanneer ze een ruimte binnen stappen precies weten welke energie er hangt en wat er nodig is. Je kunt dus ook zeggen dat empathen of zoals je wilt hooggevoelige mensen (over)gevoelig zijn voor de emoties en de daaraan verbonden energie van anderen.

 

Of we hier echt last van hebben, en ons er verantwoordelijk voor voelen hier iets mee te doen, ligt in de kern van onze opvoeding zo stelt Andrea Mathews in dit boek. En bepaald voor een groot deel of we deze fijn gevoeligheid kunnen zien als een groot geschenk of een enorme last voor het leven.

 

Wanneer je begint met het lezen van dit boek zul je hoe dan ook worden uitgenodigd om je gedrag te leren kennen!

Andrea Mathews, neemt je mee in het ontstaan van please gedrag waarin zeker een empath haarfijn weet af te stemmen op zijn omgeving.

Dat please gedrag van alle dag is en zeker niet alleen bij de hooggevoelige types voorkomt, wordt duidelijk wanneer Andrea het ontstaan hiervan afspiegeld tegen de manier waarop we zijn opgevoed.

 

 

Want zowel de opvoeders en de omgeving lijkt een bijzonder grote rol te spelen bij het ontstaan van please gedrag in ons latere leven. Het resultaat van onze opvoeding spiegeld zich dan ook af in het gedrag en de manier van opvoeden naar onszelf en onze kinderen. Die op hun beurt het please gedrag vanuit andere waarden ipv eigenwaarde en respect naar zichzelf in stand lijken te houden.

Toch kies je er zelf voor een pleaser te zijn!

Met please gedrag is op zich natuurlijk helemaal niets mis. Sterker nog het is een natuurlijk proces dat we allemaal in ons lijken te hebben. Toch veranderd het de zaak wanneer we met ons pleasen afhankelijk zijn van de reactie van de ander om een gelukkig en liefdevol leven te leiden.

 

Hoe dit werkt legt Andrea in dit boek haarfijn uit .

Het mooie van de manier waarop Andrea het please gedrag hierin uitlegt is dat ze je hierbij uitnodigd om naar je eigen gedrag te kijken. Voor sommige zal dit confronterend zijn, zeker wanneer je ontdekt dat je er zelf voor kiest om hier in door te blijven gaan.

Het gaat om de  keuze die je hierin maakt om afhankelijk te willen blijven van de reacties en de aandacht van anderen of leert jezelf volledig te accepteren en waarderen voor wie jij zelf bent. 

 

Stap voor stap neemt ze je mee in de processen van het ontstaan en het afleren van please gedrag. Waarmee je niet alleen jezelf maar ook een ander een grote dienst bewijst. Dit doet Andrea op een open en liefdevolle manier waarmee je ook naar jezelf mag gaan kijken.

 

"Diep van binnen hoopt hij dat hij uiteindelijk ergens geborgenheid vindt en dat deze geborgenheid hem een gevoel van eigenwaarde zal bezorgen"

Bron: Stop met Pleasen, Andrea Mathews Pag 63

Dat ik diep van binnen op zoek was naar geborgenheid en het idee had dat deze geborgenheid me een gevoel van eigenwaarde zou gaan geven heeft in mijn leven een grote rol gespeeld.

 

Als kind kreeg ik niet de waardering en de liefde van mijn ouders, dit had te maken met de grote jaloezie die mijn vader had ten opzichte van zijn kinderen. Het kwam er in ons gezin op neer dat we ongeliefd en min of meer ongewenst waren. Dat de woorden van mijn vader een grote invloed hadden op mijn latere leven blijkt wel uit de manier waarop ik lange tijd in het leven heb gestaan.

 

Van kinds af aan stemde ik me met mijn hooggevoeligheid af op zijn energie en wist ik precies wanneer ik me uit de voeten moest maken.

Een eigenschap die ik ongemerkt mijn hele leven bij me hield en waarvan ik me pas echt bewust werd toen ik naar 1,5 jaar nog diep in een burn out zat.

Juist door deze eigenschap, van waaruit een sterke drang naar please gedrag ontstond in de relaties die ik aanging met anderen, wilde ik mezelf uitiendelijk het liefst opsluiten om van alle negatieve invloeden waarvoor ik me enorm verantwoordelijk voelde af te zijn.

Dit was een periode in mijn leven waarin ik contacten verbrak met de buitenwereld en mezelf, een periode waarin ik mezelf vooral verwijten maakte over wat ik allemaal niet kon en was. Een periode waarin ik totaal niet meer verbonden was met mezelf en de mooie dingen die ik als persoon bezit niet meer zag.

 

Ook liep ik mezelf in mijn leven vaak voorbij, met een grote drang naar zichtbaarheid en acceptatie, storte ik me van de ene studie in de ander om aan mijn omgeving te bewijzen dat ik het kon. Terwijl ik het geleerde met grote twijfels aan mezelf nooit in de praktijk durfde weg te zetten. 

 

Een proces dat mij voor lange tijd heeft klein gehouden en waarvan ik iedere dag stapje voor stapje een beetje meer afscheid neem.

 

Dat ik mijn hooggevoeligheid al had ontdekt en als empath, zoals Andrea Mathews dit zo mooi verwoord door het leven gaat heb ik geaccepteerd. Door het lezen van dit boek kreeg ik echter meer herkenning in mijn gedachten en mijn gedrag. 

 

Ook herken en zie ik de dingen die ik zelf gedaan en gezegd heb en die van grote invloed zijn geweest op het gedrag en de gedachten van mijn lieve zoon.

Ik heb mezelf hiervoor vergeven, zoals ik dat ook mijn ouders en vooral mijn vader doe! En neem nu verantwoordelijkheid om te ontdekken wie ik ben.

 

Dit betekend dat ik mezelf iedere dag meer toesta om van mezelf te houden en te accepteren wie ik ben. Door de patronen en gedachten van mezelf en anderen te herkennen en te ontdekken wat van mijzelf en van de ander is heel ik mezelf met zachte hand. Maar help ik ook de ander bij het verwerken van zijn of haar emoties, angsten en blokkades zonder mezelf hier nog langer verantwoordelijk voor te voelen.

 

Met veel liefde en warmte wil ik dit boek zeker aanbevelen aan de mensen om mij heen. Zeker wanneer je jezelf herkent als Empath en je schikt in een rol voor de goedkeuring van anderen kan dit boek je leven aanzienlijk veranderen. 

 

Je mag jezelf zijn, want iedereen is uniek!

Bestel direct jouw exemplaar via Bol.com.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0