· 

Etherische olie bij verkoudheid en griep

Etherische olie bij griep en verkoudheid

Tegenwoordig doen we dat allang niet meer......... 

 

Maar misschien ken je ze zelf ook nog wel!

Ik heb het over de verhalen van vroeger, toen er wanneer de R eenmaal in de maand kwam standaard een fles levertraan in huis gehaald werd.

Men was er toen volledig van overtuigd dat je door het slikken van een eetlepel, van dit gruwelijk smakende goedje, gezorgd werd voor de opbouw van een goede weerstand die je de winter goed door liet komen. 

 

Toen waren er natuurlijk nog echte winters, en waren de huizen slecht geïsoleerd en van een straalkacheltje voorzien dat alleen in de woonkamer branden. 

 

Nu we lekker de kachel op kunnen stoken en de winters lang zo koud niet meer zijn, staan we bij dit gebruik wat minder stil. Rituelen om ons geestelijk en lichamelijk voor te bereiden op een periode van kou en nattigheid lijken verleden tijd. En ieder jaar lijken we ons er toch weer door te laten overvallen, althans zo laat de jaarlijkse griepepidemie maar weer zien.

 

 

Virussen lijken net als de goedheiligman weelderig hun best te doen om ieder huis even aan te doen.

Wat doen we dan nog wel tegen griep en verkoudheid

Etherische olie kun je inzetten bij verkoudheid en griep

En wanneer we dan toch eenmaal aan de beurt gevallen zijn van een bezoekje van de heersende epidemie lijkt er geen ontkomen meer aan.

 

De periode dat we ons op dit bezoek hadden kunnen voorbereiden door ons te wapenen met gezonde voeding en een gezonde leefomgeving waarmee we het vermogen tot zelf genezing een beetje op konden monteren is helaas voorbij.

 

Hier en daar wordt nog een poging gewaagd om het proces te versnellen met een bezoek aan de dichtstbijzijnde drogisterij, waar nu nog snel de nodige neusspray's en keelsnoepjes worden aangeschaft. 

Om uiteindelijk bewapend met een emmer in totale overgave, een met kruiken verwarmd, bed in te duiken!

Rillend als een rietje en zo slap als een vaatdoek, lijkt  er op dat moment geen andere mogelijkheid dan je tijd uit te zitten.

 

Wie niet beter weet geeft zich hier aan over en zal uiteindelijk door het inwendig immuunsysteem best dat griepje wel gaan overleven. Maar wie, net als ik, wat ongeduldiger van aard is en na een paar dagen wel weer behoorlijk op de been wil zijn pakt de zaken iets grondiger aan.

 

 

Natuurlijk is het daarbij helemaal niet verkeerd om af en toe je lichaam en geest wat langer rust te gunnen, zeker wanneer je maar gewend bent om maar door te gaan. Maar wanneer je dus net even wat extra's nodig hebt is het leuk te weten wat je bijvoorbeeld met etherische olie kunt doen bij je griep of verkoudheid.

Wat kun je doen met etherische oliën bij griep en verkoudheid

Etherische olie, zo blijkt uit de vele studies die hierna gedaan zijn, hebben antivirale en antibacteriële eigenschappen. Met andere woorden ze zijn in staat om virussen en bacteriën de baas te zijn. En zullen daarom wanneer ze door de lucht worden verspreid niet alleen de lucht kwaliteit verbeteren maar ook ondersteunen in een genezingsproces waarbij virussen of bacteriën een rol spelen. 

 

Wanneer je etherische olie inzet bij verkoudheid of griep behaal je al een groot resultaat wanneer je de olie verdampt in een daarvoor bestemde diffuser.

Zo dood je virussen en bacteriën die zich door de lucht verspreiden. Ideaal dus ook om olie te verdampen in de slaapkamer of wanneer de zieke veel in de gezamenlijke leefruimte aanwezig is. Regelmatig etherische olie verdampen in de ruimte waar je verkeerd zorgt dus ook voor een beter immuunsysteem.

 

Ook kun je wat olie toevoegen aan een basis olie waarmee rug en borst kunnen worden ingesmeerd om bijvoorbeeld vastzittend slijm los te maken of het lichaam wat meer te laten ontspannen en afvalstoffen beter af te voeren (let op, bij koorts nooit masseren).

 

Wanneer etherische olie in het badwater wordt toegevoegd verkrijg je als het ware een dubbele werking van de olie. De olie wordt op deze manier zowel via de reuk zintuigen als door de huid opgenomen. Waardoor de patiënt zich snel weer beter zal gaan voelen.

Enkele recepten bij verkoudheid en griep

Natuurlijk is het belangrijk om gezonde en evenwichtige voeding te nuttigen, zeker wanneer je ziek of verkouden bent heb je extra behoefte aan vitaminen en mineralen afkomstig uit groenten en fruit (liefst van biologische herkomst).

Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt in de vorm van water of kruidenthee.

Etherische olie bij verkoudheid en griep

Verlichtende spray voor het slapen

 

Een goede nachtrust is erg belangrijk juist wanneer je immuunsysteem wat lager is en je griep en verkoudheid de baas wilt zijn.

 

Deze spray ondersteund een goede nachtrust wanneer je geveld bent door een griep.

 

Benodigdheden spray

  • 5 druppels wierook
  • 5 druppels cederhout
  • 5 druppels roomse kamille
  • 5 druppels lavendel
  • 60 ml. gedestilleerd of gefilterd water
  • glazen spuitflesje 

Voeg alle etherische oliën toe aan het water en schut goed door.

 

Gebruik de spray voor  het slapen gaan door deze eerst te schudden en daarna op het laken en onder het kussen te sprayen.

 

Natuurlijk kun je de mix ook gebruiken in een diffuser gebruik dan van iedere olie 2 druppels opgelost in water.

Warme voeten voor betere weerstand

Hou je voeten warm en bescherm jezelf tegen verkoudheid.

De voeten zijn extra gevoelig voor de opname van etherische oliën. Door regelmatig, liefst iedere dag een aromatisch voetenbad te nemen verhoog je de weerstand.

 

Gebruik voor een aromatisch voetenbad tegen griep de volgende oliën

  • 2 druppels niaouli
  • 2 druppels ravintsara
  • 1 druppel eucalyptus

Los de etherische oliën op in 5 ml. basis badolie en voeg dit toe aan een voetenbad.

Maak je eigen vapo rub

Maak met pepermunt, cederhout, tijm en eucalyptus je eigen 100% natuurlijke vapo rub.

 

Ga hier naar het recepten de toepassing


Deze oliën werken goed bij verkoudheid/griep of luchtwegproblemen

Verdamp de olie of een mix hiervan in de ruimtes waar kans op het virus bestaat om het genezingsproces te versnellen of besmetting zoveel mogelijk tegen te gaan. 

 

Deze oliën kun je gebruiken in de diffuser, als huidolie of in bad. 

Let op! Wanneer je etherische olie bij griep en verkoudheid inzet als huidolie wrijf de olie dan licht in, geef geen volledige massage.

 


Natuurlijk kun je ook snel en makkelijk werken met een kant en klare spray

Tea tree en lavendel spray met etherische olie
Purify spray met onder anderen rozemarijn en grove den

Reactie schrijven

Commentaren: 0