· 

Najaarsschoonmaak

 

Wauw het is of het herfstweer, althans voorlopig, is verdreven door de heerlijke warmte van de zon en we zitten alweer in oktober.

Het is eigenlijk te gek voor woorden. Maar nu het zonnetje weer lekker schijnt is het tijd om toch nog even alles lekker open te zetten en zelf naar buiten te gaan!

Want ooh wat heb ik dit zonnetje de afgelopen week gemist zeg! Hoewel we eigenlijk helemaal niet mogen klagen over het weer dit jaar. Ik kan me niet meer heugen dat we lange tijd achtereen mooi weer hebben gehad. En dit jaar was het dus echt enorm lang.

Maar afgelopen week was het even anders bakken regenwater kwamen naar beneden en de dikke truien waren alweer van zolder afgehaald. Nog even en ik zou mijn winterjas ook alweer in ons gangetje hebben gehangen.

Gelukkig...…, en ik hoop dat jij er ook zo over denkt, kan ik daar nog even mee wachten.

Natuurlijk kan ik niet zeggen dat het allemaal kommer en kwel was. Want zoals het gaat met de dingen van de dag, althans zo gaat dat dan bij mij, wordt je door omstandigheden soms ook gedwongen om je even te richten op iets anders!

In dit geval op de dingen waar ik anders niet aan toe zou komen of waar ik normaal gesproken wel een smoesje voor hebt om het niet te doen! Neem nu de grote schoonmaak ik weet nog goed dat oma, toen ze nog leefde dan, jaarlijks tijd nam voor de voorjaar- en najaarsschoonmaak. 

Soms wanneer wij als kind tussen de middag of na schooltijd even bij opa en oma gingen kijken dan was ze daarmee druk in de weer. Dekens naar buiten aan de lijn om te lucht, want dekbedden kende ze toen nog niet. De klopper over het kleed  dat normaal in de huiskamer lag. Kleding voor de zomer gewassen en opgeborgen in een zak op zolder. De ramen wagenwijd open en aan de slag met groene zeep en soda. Zo rook hun huisje weer lekker fris!

Wat had mijn oma het bij het rechte eind.

En nee dan bedoel ik niet specifiek de periode of het strakke regime, waarmee zij het huishouden bestierde. Maar meer de manier waarop zij de natuurlijke producten het werk liet doen! En daarbij ook nog eens op een goedkope manier haar huisje bij hield.

Gek toch eigenlijk! 

Dat juist deze simpele producten plaats hebben gemaakt voor ellenlange rijen chemische schoonmaak troep met een net zo chemisch luchtje. Waarbij, als je tenminste de etiketten mag geloven, ook nog eens voor iedere ruimte een ander middel moet worden ingezet. Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar ik heb een tijd gekend dat mijn kastjes uitpuilde van de flessen. En natuurlijk had je dan ook altijd nog de wet van Murphy, waarbij hetgeen je nodig hebt ook echt altijd als laatste in het kastje staat en je minstens 5 minuten bezig bent om alles tevoorschijn te halen en weer netjes terug te zetten.

Wat dat betreft lijk ik dan toch een beetje op mijn oma!

Niet dat ik een poets miep ben, niets ten nadelen overigens voor wie dit wel is natuurlijk, ikzelf ben meer van de Franse slag. 

Het liefst snel klaar! En dat moet ook wel, want ook hier moeten er natuurlijk gewoon centen op tafel komen willen we ook nog wat kunnen eten.

Maar ik ben fan van simpel en eenvoudig.

Tja en dan niet alleen in de manier waarop ik mijn huishouden run, maar zeker ook voor wat betreft de producten die ik daarvoor gebruik. Met een beetje DIY tijd, die ik gelijk benut om even lekker te ontspannen,  zorg ik voor mijn homemade en super effectieve schoonmaakproducten en die maken het leven een heel stuk aangenamer. Bovendien is het vaak ook nog eens een stuk goedkoper en gebruik ik de ruimte in mijn kastjes nu voor andere doeleinden.

Ooh ja....., natuurlijk is het niet zo dat de boel echt versloft daar zorgt mijn huishoudschema wel voor dat mij dagelijks verteld wat er moet worden gedaan. Maar de grote klussen stel ik graag wat langer uit...……

Waar ik trouwens ook zo van baal

En sorry...., ik zeg het maar zoals ik denk dat het is!

 

Waar ik echt van kan balen is het feit dat je producten worden aangesmeerd die je van alles beloven met een teleurstellend resultaat.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor die DIY recepten, die wanneer jij ze zelf uitprobeert in geen velden of wegen blijken te kloppen met wat je is beloofd.

 

Gelukkig ligt die tijd voor mij nu wel ver achter me! Ik geloof allang niet meer in sprookjes. Ja ik kan wel zeggen dat ik best een beetje sceptisch geworden ben, misschien neemt ook de leeftijd dat wel een beetje met zich mee. En natuurlijk ging dit niet altijd zonder vallen en weer opstaan ik ben er zelf ook menigmaal ingetrapt. 

 

Neem nou eens een voorbeeld het reinigen van je oven.

 

Hoewel dit apparaat de laatste tijd aardig plaats heeft gemaakt voor zijn wat kleinere concurrent, ik heb het over onze XXL Airfryer, wordt er nog regelmatig gebruik van gemaakt.

 

Natuurlijk is het apparaat super intelligent voorzien van een ring waar je na gebruik, wanneer de oven nog warm is, wat water in kunt laten stromen, eventueel voorzien van wat citroensap, om zo direct het vet wat los te weken.

Hetzelfde geldt trouwens voor de Airfryer die van nature is voorzien van een grote bak die wanneer je het, direct met warm water en een scheutje afwasmiddel , vult al veel poetswerk voorkomt.

 

Maar dat weet ik...……... de rest van het gezin lijkt zich hier weinig van aan te trekken!

Hoewel ik mijn handen natuurlijk ook niet volledig in onschuld mag wassen, wanneer ik me na een lange dag eindelijk achter mijn bord mag verschansen en zelf ook deze eenvoudige taak laat voor wat het is.

 

Hoe dan ook, ik kom er niet omheen!

Feit blijft dat ik zo nu en dan ook eens met, ik noem het maar grof geschut, aan de gang zal moeten. Gelukkig heb ik hier dan wel weer mijn huishoudschema voor.

 

In eerste instantie richtte ik me hierbij, althans vroeger, op de aangeprezen producten die speciaal voor dit soort doeleinden zouden zijn gemaakt.  

Waarbij ik A , het resultaat dat werd beloofd niet bereikte, althans niet zonder me alsnog heel erg op de klus te hoeven inspannen.

En B, ik de producten ook nog eens flink vond stinken, waarbij de dampen behoorlijk op mijn keel sloegen. En ik me dus afvroeg welke gevolgen dit zou hebben voor de maaltijden die ik er vervolgens in wilde bereiken.

Echt een smakelijk idee vond ik dat natuurlijk niet.

Maar dat even terzijde!

 

Een echte oplossing waarbij het vet direct als sneeuw voor de zon verdwijnt zat er nog niet bij.

 

Ook bij de DIY recepten waarbij ik vooral met baking soda en zelfgemaakte papjes aan de slag moest brachten mij niet echt tot een bevredigend resultaat. Misschien ben ik dan ook wel te ongeduldig als het gaat over het laten inwerken van zoiets. Bovendien heb ik het idee dat tegenwoordig baking soda het nieuwe modewoord begint te worden want ik geloof dat het inmiddels overal wel goed voor is. 

 

Hoe het wel werkt bij het reinigen van je oven?

 

Ik hoor mensen die er een schaaltje ammoniak inzetten en dit een nachtje laten staan waarna de oven met een vochtige doek kan worden schoongemaakt.

Nu ben ik ook geen fan van ammoniak, vooral door de scherpe geur, die net als bij de speciale producten behoorlijk op je longen kan slaan.  En eerlijk gezegd denk ik dat we de hond er ook geen plezier mee doen, het idee dat zij er de hele nacht last van zou hebben vind ik niet heel erg fijn.

 

Wat ik tegenwoordig dus gewoon maar doe is het inzetten van mijn home made ovenreiniger. 

 

DIY ovenreiniger met etherische citroen olie

Recept ovenreiniger

  • Schaaltje
  • Water
  • Soda
  • Scheut vloeibare groene zeep
  • 1 schuursponsje
  • Citroensap

 

Giet warm water met soda in het schaaltje. Verwarm de oven ongeveer 15 minuten op 200 graden met het schaaltje soda water.

 

Zet de oven uit en laat de deur gesloten zodat het soda water verder kan verdampen.

 

Wacht ongeveer 15-20 minuten totdat de oven lauw warm is. 

 

Maak dan het sponsje goed nat en besprenkel het met een scheut vloeibare groene zeep en citroensap.

 

Ga vervolgens met je zeepspons over de te reinigen delen. Als het goed is is er voldoende vocht aanwezig van het sodawater waardoor het zeep met het citroensap lekker kan schuimen.

 

Doe de deur weer dicht en laat nog 30 tot 60 minuten inwerken.

Neem vervolgens de oven af met lauw water en een schone doek!

 

Extra tip!

Ik gebruik mijn oven bijna dagelijks en gebruik deze schoonmaak routine wekelijks in mijn huishoudschema. Dit zorgt ervoor dat ik het goed bij kan houden. Wanneer je net begint met deze manier van schoonmaken, maak jezelf dan niet gek. Volgende week herhaal je het ritueel en zul je zien dat je oven er alweer een stukje schoner uit gaat zien.

 

Ooh ja... nog even dit!

 

Groene zeep heeft een sterk ontvettende werking evenals citroen. De combinatie van beide in dit recept heeft dus een zeer vet oplossende werking., neem echter wel de tijd. En voorkom uitdroging van de handen door handschoenen te dragen!

Wellicht vindt je dit ook interessant